T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
TEKİRDAĞ / MURATLI - Muratlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

MODA TASARIM TEKNOLOJİLERİ ALANI

Gelişen tekstil sektörünün ihtiyaçlarý doðrultusunda yapýlan araþtýrmalar,Türk tekstil sektörünün Türkiye ekonomisi içinde önemli bir yer tutuðunu,tekstil sektörünün hazýr giyim sektörünü de içeren þekilde ülke ekonomisine katkýsýnýn çok büyük olduðunu ortaya koymuþtur.


Tekstil ve konfeksiyon sektörünün toplam sanayi üretimi içindeki payı %9,imalat sanayi üretimi içindeki payý%12,toplam istihdama katkýsý%21ve Türkiye toplam ihracatý içindeki payý %38 dýr.


Günlük hayatýmýzda karþýlaþtýðýmýz gazete ilanlarýnda TEKSTÝL KONFEKSÝYON başlýðý adı altında overlokçu,makineci,kesimci,penyeci,reçmeci,ütücü vb. gibi eleman ilanlarý bulunmaktadýr.Yapýlan araþtýrmalarda iþ ve iþçi bulma kurumunun meslek tanýmlarý,msk nin (meslek standartlarý komisyonu) 250 mesleði arasýnda yer alan mesleklerin,meslektaþ sözcüklerindeki tanýmlar doðrultusunda yapýlan çalýþmalarýn ,tekstil konfeksiyon altýna girdiði belirlenmiþtir.


Öðrenci seçme ve yerleþtirme merkezi (ÖSYM) meslekler rehberine bakýldýðýnda;tekstil programýnýn amacýnýn tekstil ve konfeksiyon endüstrisi için eleman yetiþtirmek olduðu ve mezun olduðu kiþilerin ise tekstil konfeksiyon ve modasý ile ilgili firmalardan çalýþtýklarý veya uzman olarak yer aldýklarý belirlenmiþtir.ÖSYM kýlavuzuna bakýldýðýn da ise hazýr giyim,giyim,deri konfeksiyon, moda tasarým,trikotaj alan mezunlarýnýn tekstil tekstil konfeksiyonla ilgili alanlara yerleþtirildikleri görülmektedir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 22.01.2013 - Güncelleme: 21.09.2023 13:53 - Görüntülenme: 1221
  Beğen | 0  kişi beğendi